Recsk 3

Szökések Recsken

Dobó József szökése
1950 augusztusában Dobó József megszökött a recski táborból. Nem találták meg, de feladta magát, amikor megtudta, hogy a szüleit és egy másik családtagját letartóztatta az ÁVH. Amikor Dobó visszakerült a táborba, az alakuló téren kétszáz embert sorfalba állítottak, akiknek a köztük végigfutó Dobót ütniük kellett. Ha valaki nem ütött, akkor hátulról ő kapott egy rúgást vagy ütést. Dobót úgy vitték el lepedőben. Bíróság elé állították és elítélték.

Lőcsey Géza és társai szökése
Nyolcan voltak: Michnay Gyula, Lőcsey Géza, Stern Mendel, Stern Pál, Kihut József, Kertész Géza, Haraszti József, Mózes Mihály. Részletesen megtervezték a szökésük forgatókönyvét, és 1951. május 20-án, vasárnap reggel 8 órakor az ávéhásnak öltözött Lőcsey kíséretében, mintha munkára mennének, egyszerűen kisétáltak a kapun. Amikor a táborban észlelték a hiányt, azonnal kiadták az országos körözést. A megszökött internáltak közül hetet rövidesen elfogtak, de Michnay Gyulának sikerült kijutni az országból, elérni Bécsbe, majd Münchenbe, és a Szabad Európa Rádióban felsorolta több száz rabtársa nevét. A Nyugat ekkor értesült a tábor létéről, a hazai hozzátartozók egy része pedig innen tudhatta meg, hogy a család „eltűnt” tagja még él. A hét volt recski internáltat és segítőiket a katonai bíróság többéves börtönbüntetésre ítélte.

Dobó József – Gyarmathy Lívia gyűjtése Michnay Gyula rabfotója – ÁBTL 3.1.9. V-101916.
Dobó József – Gyarmathy Lívia gyűjtése Michnay Gyula rabfotója – ÁBTL 3.1.9. V-101916.
Recski légi felvétel – Gyarmathy Lívia fotója
Recski légi felvétel – Gyarmathy Lívia fotója

Recsk – az elhunytak

A nagyon gyenge koszt, a megerőltető munka és a balesetek, illetve a hideg és az őrség kegyetlenkedései együttesen eredményezték, hogy a táborban 1951 telére megszaporodtak a halálesetek. A táborban elhunytak többségét a váci rabtemetőben temették el.

„Valakit reggel kizavartak dolgozni, délben holtan találták, hozták vissza hordágyon. Az asztalosműhelyben dolgozó asztalosok valamelyike egy barakkban lakott Nyestével, és amikor valahányszor este azzal jött be, hogy csináltattak velük egy 2 méter hosszú szerszámosládát, akkor tudtuk, hogy valaki meghalt.”

„Nagy Imrét jól ismertem (…) Halálának körülményeire határozottan emlékszem. 1952. október 6-án – egy hétfői napon – rosszul érezte magát, nem vonult ki munkára. A déli órákban a barakkban meghalt. Nagy Imre holttestét még ezen a napon az esti órákban elszállították a kistáborból, a tábor teherkocsijával. Szállításában részt vevő személyeket név szerint nem tudom megnevezni, az őrségi állományhoz tartoztak.”
(Dr. Somóczi Lóránt vallomása – ÁBTL 2.1. X/13.)

Nagy Imre recski internált – ÁBTL 2.1. X/17. Nagy Imre holttestének kihantolása, Vác Csata-dűlő – ÁBTL 2.1. X/17.
Nagy Imre recski internált – ÁBTL 2.1. X/17. Nagy Imre holttestének kihantolása, Vác Csata-dűlő – ÁBTL 2.1. X/17.
A recski községi temető
A recski községi temető
Jankech József villanyszerelő internáltat az egyik ittas államvédelmi tiszt lelőtte a villanypóznáról azzal az indokkal, hogy meg akart szökni, pedig csak a vezetéket szerelte. Ő volt az egyetlen, akit a recski községi temetőbe temettek. Feleségét 1956-ban értesítették arról, hogy a férje 1952-ben meghalt.
magyar